zaterdag 21 juni 2014

Saartje Vandendriessche met Doodendraadroute in Vlaanderen Vakantieland

 
Saartje Vandendriessche met Doodendraadroute in Vlaanderen Vakantieland

Voor de herdenking van 100 jaar WOI hebben de gemeenten Kalmthout en Essen de handen in elkaar geslagen en organiseren ze samen enkele grotere projecten. Zo kan je de Doodendraadroute het hele jaar door wandelen of fietsen. Wie hier meer over te weten wil komen kan dit weekend een stuk van de route meevolgen via Vlaanderen Vakantieland. Saartje Vandendriessche gidst de kijkers langs de 25 unieke beelden.

Maar hoe moeten we ons die Dodendraad voorstellen? En hoe beleefden inwoners van Kalmthout en Essen toen de oorlog? In april 1915 besliste de Duitse legerleiding om België hermetisch af te sluiten van Nederland door middel van elektrische draadversperringen: De Dodendraad.Die versperring liep volledig over Kalmthouts grondgebied. Essen en Kalmthout werden zo van elkaar gescheiden en afgesneden van de rest van België en het neutrale Nederland.

"Om je een goed beeld te kunnen vormen van de Dodendraad kun je sinds kort kiezen tussen een mooie wandel- of fietsroute langs de versperring", zegt Saartje Vandendriessche. "Kalmthout en Essen sloegen de handen in elkaar voor de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog. De Doodendraadroute kun je het hele jaar door wandelen of fietsen. Het straatbeeld van Kalmthout en Essen is verfraaid met authentieke foto’s. Bezoekers kunnen kiezen voor een Doodendraad fietsroute van 60 km of een wandelroute van 5 km of 11 km."

 527 ploegen fietsen samen 2.635.000 euro bij elkaar
Vijfde 1.000 km tegen kanker is topeditie

De vijfde editie van de 1.000 km van Kom op tegen Kanker mag met stip de grootste van de vijf edities worden genoemd.

In totaal fietsten 527 ploegen in vier dagen tijd 1.000 kilometer. Maar evengoed waren er fietsers die op eigen houtje de hele afstand fietsten. Elke deelnemer heeft wel zijn verhaal over kanker, kwam er zelf mee in contact of via vrienden of familie. Het initiatief wint elk jaar aan populariteit.

In 2010, bij de eerste editie, verschenen 152 teams aan de start. Inmiddels is dat aantal haast verviervoudigd. Elk team moest voor minimaal 5.000 euro bijdragen om te mogen deelnemen en dat deden de deelnemers door zeer uiteenlopende initiatieven te organiseren. De teams zamelden dit jaar maar liefst een bedrag in van 2.635.000 euro voor kankeronderzoek.

De 1.000 km tegen kanker kan elk jaar ook op de steun rekenen van bekende meters en peters, en andere Bekende Vlamingen die zich graag inzetten voor het goede doel. Dit jaar legden Showbizz Bart, Karel Van Eetvelt, Saartje Vandendriessche en Maaike Cafmeyer elk een deel van de 1.000 kilometer af. De start- en aankomstplaats was telkens de Grote Markt in Mechelen. 's Middags werd er tijdens de vierdaagse halt gehouden in Landen, Geel, Ertvelde en Waregem.

Zondag werd in Mechelen een groot volksfeest gehouden. In de namiddag werd op verschillende pleinen een muziekmarathon georganiseerd, maar de grote apotheose kwam er rond 18 uur toen de fietsers door honderden mensen werden opgewacht op de Grote Markt. Achteraf volgden huldemomenten, zoals voor de gemeente die de langste erehaag vormde voor de fietsers. ‘Landen won met gemak: de erehaag bestond uit 2.440 toeschouwers’, zegt Bart Lombaerts van de Vlaamse Liga Tegen kanker. Hij is uiterst tevreden: ‘In vijf jaar tijd hebben we 8.830.000 euro ingezameld, toch een aardig bedrag. Wie zich wil inschrijven voor editie 2015, kan vanaf vandaag al terecht op onze website. Er waren nauwelijks incidenten, zoals platte banden of valpartijen. In alle opzichten was deze editie perfect.’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten