In augustus daagde het presentatieduo Saartje Vandendriessche en Ben Roelants Vlaanderen uit om uit de kleren te gaan. 350 groepen en verenigingen hebben zich ingeschreven om voor een glamoureuze fotoshoot te poseren. Daaruit zijn tien heel uiteenlopende groepen mensen geselecteerd om aan de wedstrijd deel te nemen: van de brandweer van Hasselt, over de Snorrenclub van Antwerpen, tot de rugbyspeelsters van Gent.
In de eerste vijf afleveringen zullen telkens twee groepen het tegen elkaar opnemen. Ze worden gevolgd vanaf het ogenblik dat ze horen dat ze er bij zijn, over de fotoshoots tot en met het moment dat ze voor het eerst de naaktfoto's te zien krijgen. In de finale komen dan de vijf finalisten tegen elkaar uit en mag de kijker beslissen wie zijn eigen naaktkalender wint. Vanaf half december wordt die massaal verspreid bij de Vlaamse dagbladhandelaars.
'Eén speelt gewoon in op een maatschappelijke trend', zegt Ben Roelants, die samen met Saartje Vandendriessche het programma presenteert. En het is een feit: sinds enkele jaren gaan talloze verenigingen rond de nieuwjaarsperiode uit de kleren om de clubkas te spijzen.
'Bovendien kennen we allemaal Spencer Tunick, de man die foto's maakt van de grootste samenscholingen met blote mensen', zegt Roelants. 'Ik zie
De naaktkalender een beetje als een “viering, van het lichaam. We moeten blij leren zijn met wat moeder natuur ons gegeven heeft. Maar vooral ben ik ervan overtuigd dat het een heel leuk programma is.'
Kanakna, de meester van de reality in Vlaanderen, bewijst met dit programma ook dat Vlaanderen lang niet zo preuts is als altijd wordt beweerd.
In de eerste aflevering krijgen we naast de brandweermannen van Hasselt ook Les Triplettes te zien, een groep jonge vrouwen uit het West-Vlaamse Lichtervelde met een hoog Sex and the city-gehalte. 'In het begin hadden zij het meeste schroom, maar uiteindelijk stonden ze daar bijna allemaal rond te huppelen als jonge kalveren', zegt Roelants. 'In die mate zelfs dat we moesten vragen: “Kun je alstublieft je badjas weer aantrekken?,. Ik stel vast dat mannen veel schroom hebben om hun edele delen te tonen, maar dat voor vrouwen blote borsten blijkbaar geen probleem zijn.'
Kris Spaepen kan dat alleen maar beamen: 'De naaktkalender is gebaseerd op een Spaans format. Toen we de eerste foto's naar onze Spaanse collega's doorstuurden, kregen we meteen felicitaties omdat de Vlamingen “zo bloot, gingen.'
Wielrensters, snorrendragers en uiteraard ook brandweermannen. Vanaf nu kunt u ze allemaal uit de kleren zien gaan voor 'De Naaktkalender', het nieuwe één-programma met Saartje Vandendriessche en Ben Roelants waarvan de vlag de lading - euhm - dekt. En over zes weken kunt u beslissen welk van de tien teams een hele naaktkalender verdient.
Alle geledingen van de samenleving lijken vertegenwoordigd, maar toch mis ik de toplaag. Nochtans kan het niet zo moeilijk zijn om nu bijvoorbeeld bankieren uit te kleden.
Ben Roelants : We zijn al blij dat we zoveel diverse groepen in het programma gekregen hebben. Advocatenkantoren hebben we niet kunnen overtuigen, hopelijk gaan die overstag voor een tweede seizoen - als dat er ooit komt. Al hebben we veel kandidaten moeten weigeren. Individuen die zich solo én met enkele foto's kwamen aanbieden, bijvoorbeeld, waaruit bleek dat ze het opzet van De Naaktkalender niet helemaal begrepen hadden. Af en toe kregen we zelfs pure porno toegestuurd.
Voor de oproep van 'De Naaktkalender' ging je zelf uit te kleren. Veel jaloerse reacties gekregen over het feit dat je dat aan de zijde van Saartje Vandendriessche mocht doen?
Roelants : Ik ben wel wat mannen tegengekomen die zich daar heel wat bij voorstelden. Maar om nog maar eens een huizenhoog cliché boven te halen: er is niets opwindends aan naakt poseren, er staat inderdaad veel te veel volk op te kijken.
Saartje Vandendriessche en ik moeten nog eens uit de kleren voor de generiek, maar daarna moeten ze het mij niet meer vragen.
Als presentator van 'Junior Eurosong' zorgde je voor opschudding door Pascale Platel aan te manen haar broek aan te houden.
Blij dat je bij 'De Naaktkalender' minder op je woorden moet letten?
Roelants : Ik vind het nu ook weer niet zo'n probleem om rekening te houden met kinder-oortjes, hoor. Maar bij De Naaktkalender moet het guitig zijn. Het mag vooral niet te zwaar worden, met kandidaten die snikkend hun lichaam leren aanvaarden. Gelukkig maar. De bedoeling van De Naaktkalender is dat we blij moeten leren te zijn met wat moeder natuur ons gegeven heeft. Al blijft het ook gewoon leuk.