dinsdag 21 december 2010

Saartje Vandendriessche: achter de coulissen van de kalender

Saartje Vandendriessche: 'Iedereen wil mij uit de kleren zien gaan. Ik kan zelfs naakt op de radio!'




'Mijn haar gaat overeind staan als mensen tegen me zeggen: profiteer er maar van, pak maar alles aan wat ze je aanbieden, want over tien jaar is 't gedaan. Dan zeg ik altijd: wie weet ben ik over tien jaar je báás!' Saartje Vandendriessche geeft zich bloot.





Het is een kille dinsdagochtend. Over de velden achter een willekeurige driegevelwoning te Hove, Antwerpen, hangen lome mistslierten. Terwijl uw verslaggever nog kraakt in zijn voegen, is zwangere Saartje Vandendriesssche (33) al klaarwakker, extremely loud and incredibly close: twee uur lang zal zij met haar wijsvinger op de keukentafel hameren om haar antwoorden en opinies kracht bij te zetten.




De klaarblijkelijk trouwe viervoeter Fiji (ondersoort: bordercollie) port de verslaggever op gezette tijden in de ribben, als om te zeggen: wél bij de les blijven, makker.




Hoewel Saartje Vandendriessche het inmiddels tot alomtegenwoordig televisiefenomeen heeft geschopt, herkennen mensen vaak haar hond het eerst, zegt ze, en ze schakelt naadloos over op het schelle stemgeluid van een toevallige passant die een beevee herkent: 'Is dat van 'Vlaanderen Vakantieland'? Ik dacht het al, ik zie het aan de hond!'




'De naaktkalender' lijkt me een bedacht idee.




Saartje Vandendriessche «Maar allez! Helemaal niet!»




Jíj hebt het toch niet bedacht?




Saartje Vandendriessche «Nee hoor, het is een Spaanse format.
»Het is de taak van een openbare omroep om informatie te brengen, en cultuur, en muziek. Maar het is ook de taak van een openbare omroep om entertainment te brengen. Dat doen wij in 'De naaktkalender': op een speelse manier een bloot glamour fotoshoot doen en kijken hoe mensen erop reageren om uit de kleren te gaan. Die onderlinge relaties, die humor, die emoties... Dat is toch relevant? Waarom vind jij 'De naaktkalender' bedacht?»




Omdat je een formule in herkent: een dosis voyeurisme, gemengd met wat goede doelen en overgoten met een scheepslading feelgood.




Saartje Vandendriessche «Een goed doel is helemaal geen vereiste: die strandvrienden van vorige week wilden gewoon samen op reis met de opbrengst van hun kalender. En feelgood, dat is toch maar een term?




»Trouwens, ik ben het er niet mee eens dat er te veel feelgood op tv is. Ik kijk wel eens naar concurrerende zenders, en dan zie ik mensen die elkaar het leven zuur maken, die roepen en schelden. Dat hoef ik niet altijd te zien. Voor mijn werk bij 'Vlaanderen vakantieland' kom ik héél veel vriendelijke, gastvrije, opgewekte mensen tegen: zo is Vlaanderen, en dat laten we ook zien in 'De naaktkalender'.

We hebben een stortvloed aan inschrijvingen gekregen: driehonderdvijftig verenigingen! Nu nóg vragen mensen mij waar ze zich kunnen inschrijven. Je mag mij een tante non noemen, maar ik vond het leuk om met die mensen aan een naaktkalender te werken. Dat hadden mijn vrienden kunnen zijn.»

donderdag 9 december 2010

Saartje Vandendriessche voor Vlaanderen Vakantieland naar Kerstmarkt in Luik

 
Presentatrice Saartje Vandendriessche voor Vlaanderen Vakantieland naar Kerstmarkt in Luik.
Wie aan Kerstmis denkt, denkt aan winterse gezelligheid. En nergens kan je de sfeer van winterse gezelligheid beter opsnuiven dan op een kerstmarkt. Naast de bekende markten in Aken en Keulen, heeft ook Luik een leuke kerstmarkt.
De kerstmarkt van Luik is dit jaar aan zijn 24ste editie toe. Saartje Vandendriessche trekt haar warmste kleren aan en geniet van de kerstsfeer.
De kerstmarkt in Luik is niet zomaar een kerstmarkt, want naast de traditionele kraampjes, staat er een heus kerstdorp met een echte burgemeester. Voor de durvers staat er een slee-piste van 11 meter hoog. Wie nog hoger wil, kan terecht bij het reuzenrad van 30 meter. Je hebt dan een mooi uitzicht over het kerstdorp en de omringende, historische gebouwen. Het prachtig verlichte geheel in combinatie met de Luikse gastvrijheid maakt van de kerstmarkt een pareltje van winterse gezelligheid.
Ben je helemaal klaar om je in de shoppingstrijd te gooien? Profiteer net als Saartje Vandendriessche van het Shoppingbiljet van de NMBS, geldig voor een heen- en terugreis op dezelfde dag, tijdens de weekends van december en januari en dagelijks tijdens de kerstvakantie.
De stad Luik tekende samen met 370 andere Europese steden een burgemeestersconvenant waarin ze een actief beleid beloven tegen de klimaatopwarming. Naar aanleiding daarvan kan je nog tot begin mei in het station Luik-Guillemins naar de tentoonstelling SOS Planet.
De expo SOS Planet in Luik-Guillemins is een vierdelige tentoonstelling die je aan het denken zet over hoe we omgaan met onze aarde en het klimaat. Met de huidige klimaattop in Cancun is de problematiek rond de opwarming van de aarde weer heel actueel. Saartje Vandendriessche en wetenschappers zijn bezorgd over de toekomst van de planeet. SOS Planet brengt de situatie wereldwijd in kaart en probeert oplossingen uit te denken die het grote publiek aanspreken.
De tentoonstelling vindt plaats in het aangrenzende parkinggebouw van het indrukwekkende station van Luik-Guillemins van de Spaanse architect Calatrava.
De expo SOS Planet loopt nog tot 1 mei 2011.
Saartje Vandendriessche houdt van Mylène
Saartje Vandendriessche, de bekende Belgische omroepster en presentatrice van het populaire programma Vlaanderen Vakantieland, is helemaal gek op Mylène. We vroegen haar wat haar favoriete Mylène producten zijn.
“Ik ben al lang een hevige fan van de strakke hemdjes en topjes in microfiber – die zitten altijd zo lekker comfortabel – dus heb ik een tijdje terug het Polka slaapkleedje in microfiber gekocht. Echt een super ding. Heel comfortabel en heel erg vrouwelijk. De ideale combinatie, toch?”
“In de badkamer en douche heb ik ook een volledige verzorgingsset voor handen en voeten. Af en toe neem ik echt eens de tijd om die stevig onder handen te nemen met de nodige scrubs en crèmes. En ja, een laagje nagellak mag dan niet ontbreken hé. Die nieuwe paarse tinten van Mylène liggen me wel!”
Vlaanderen Vakantieland is een Belgisch televisieprogramma over reizen dat sinds 1990 op zaterdag en zondag bij de openbare omroep op één wordt uitgezonden.
Het programma is de opvolger van het toeristische BRT-magazine Boeketje Vlaanderen (1984-88).
Een vaste kern van reporters bezoekt allerlei bestemmingen in binnen- en buitenland. Saartje Vandendriessche is sinds 2007 de presentatrice van het programma, in navolging van Sabine Hagedoren.
De programmatitel komt van de brochure "Vlaanderen Vakantieland" die al een paar jaar daarvoor voor het eerst werd uitgegeven door het V.C.G.T (Vlaams Commissariaat-Generaal voor Toerisme), het huidige Toerisme Vlaanderen. Het programma wordt gesponsord door Neckermann, op het einde van iedere aflevering geeft Saartje Vandendriessche een reis weg.

donderdag 2 december 2010

Saartje Vandendriessche stand-up comedian voor Music en Comedy for Life

Saartje Vandendriessche stand-up comedian voor Music for Life en Comedy for Life!
Weeskinderen laten lachen is zeker één van de doelstellingen van Music for Life. En dat kan onder meer door te lachen vóór de weeskinderen. Door te (gaan) kijken naar Comedy for Life met Saartje Vandendriessche bijvoorbeeld.
Op woensdag 22 december geven vijf BV’s en de top van de Vlaamse stand-up het grappigste van zichzelf tijdens een feestelijke benefietshow in het Zuiderpershuis te Antwerpen. Regisseur Jan Verheyen, weervrouw Sabine Hagedoren, minister Vincent Van Quickenborne, Eén-presentatrice Saartje Vandendriessche en politiek journalist Yves Desmet zijn – zoals we allemaal weten – bijzonder grappige mensen. Maar dat volstaat niet om een stand-upcomedian te zijn. Daar komt ook metier bij kijken.
De vijf moedige BV’s worden daarom geholpen en gecoacht door zowat iedereen die iets betekent voor comedy in Vlaanderen. Zij stomen de prominenten klaar voor hun comedyact in het Zuiderpershuis. Zowel de huidige generatie als de pioniers scharen zich achter het initiatief. Urbanus bijvoorbeeld, die zich hoogstpersoonlijk om Sabine Hagendoren bekommert. Of Wim Helsen, die zich het lot van Yves Desmet aantrekt. Hij werd tot zijn verbazing door minister Van Quickenborne gesommeerd en Sven Eeckman kreeg regisseur Jan Verheyen aan de deur. Saartje Vandendriessche koos dan weer voor coach Nigel Williams. Philippe Geubels zet als ‘peter’ van de actie iedereen op weg met goeie raad. Maar ook Geert Hoste geeft present. En Gunter Lamoot. En Hugo Mathyssen. En ‘Firmin’ bood zich via zijn manager Chris Vandendurpel spontaan aan om backstage de security te verzorgen op de slotavond.
Verder zijn er ook optredens van Henk Rijckaert, Xander De Rycke, Steven Mahieu, Nigel Williams, Ter Bescherming van de Jeugd, ‘Freddy De Vadder’, David Galle, Gili, Liesje Lefever .... en een special guest die pas op de slotshow zelf wordt aangekondigd.
Zal Sabine aan de verleiding weerstaan om een keer zélf over haar boezem te schertsen en grappen over haar borsten te maken? Zou Vincent Van Quickenborne in staat zijn om eens vijf minuten niet te twitteren? Gaat Jan Verheyen cinema verkopen of geestig zijn? We zien het op 22 december in het Zuiderpershuis.
Maar er is meer: Comedy for Life wordt ook een vierdelige reeks op Eén over het parcours dat de would-be-comedians als Saartje Vandendriessche volgen, hun voorbereiding en opleiding. Én als apotheose de slotshow in het Zuiderpershuis natuurlijk. Vier afleveringen lang, van maandag 20 tot donderdag 23 december, na het late Journaal op Eén. In drie reality-afleveringen volgen we eerst de voorbereidingen van de vijf moedige kandidaten onder leiding van hun respectieve comedy coaches. Op 23 december wordt de slotshow uitgezonden. Bart De Pauw is onze gids doorheen dit avontuur en zal ook de slotshow aftrappen.
De acties voor Music for Life schieten inmiddels als paddenstoelen uit de grond en voor een ervan laten enkele bekende koppen zich van hun grappigste kant zien. Voor Comedy for Life zullen zo onder meer Jan Verheyen, Saartje Vandendriessche en minister Vincent Van Quickenborne zich wagen aan stand-up comedy.
Comedy for Life vindt plaats op woensdag 22 december en op die avond zullen vijf BV’s zich van hun grappigste kant laten zien. Naast Jan Verheyen, Vincent Van Quickenborne en Saartje Vandendriessche zijn dat ook nog Sabine Hagedoren en Yves Desmet zijn. Ze krijgen allebei een coach die hen moet begeleiden en dat traject komt ook op televisie. Jan Verheyen krijgt Sven Eeckman als coach, Saartje Vandendriessche krijgt hulp van Nigel Williams en Vincent Van Quickenborne klopt aan bij Patrick De Witte. Naast de vijf bv’s tekenen ook een pak andere comedians present, met zo onder meer Geert Hoste, Gunter Lamoot, Gili, Freddy Devadder en David Galle.